Selecteer een pagina

“Dat jij door dat kleine tutcameraatje kan zien dat mijn dochter niet lekker in haar vel zit. Wauw! Ze liep weer te stralen van vreugde na afloop van de chat.”

Dit verhaal speelde tijdens de coronapandemie. Dat ik online les moest geven was enerzijds vervelend. Live theater spelen is toch leuker tenslotte. Anderzijds heeft het mij ook wel iets moois gebracht. Ik heb eindelijk die grote knoop door gehakt.

Zelf heb ik mijn leven lang theater gespeeld. Ik was niet bang aangelegd en vond het heerlijk om in ‘the spotlights’ te staan.

Theater spelen was mijn uitlaatklep. Ik was een clown. Altijd lief, grappig, vrolijk. Wat nou verdriet? Toch was er wel degelijk veel aan de hand tijdens mijn jeugd. Maar dat besef kwam later pas. Ik wist niet beter dan dat het zo hoorde. Er werd mij verteld dat ik ‘een grote meid’ moest zijn en grote meiden huilen niet… toch?

Dus zette ik dapper door. “Wat er ook gebeurde, altijd blijven lachen.” Ken je die uitspraak?

Coaching - cacteer en meer
Everlyne - acteer en meer

Mijn jeugd

en mijn middelbareschooltijd waren pittig. Ik merkte op die school dat ik toch wel ‘anders’ was. Lager onderwijs en een meisje waar toch wel een aardige kop op zat, was misschien niet helemaal de combi. Ik werd veel gepest en op school was ik altijd op mijn hoede. Toch weerhield het mij niet om er iedere dag trouw te zijn. Ik bleef gaan, wat er ook gebeurde.

Ik werd als kind al vroeg meegesleept naar optredens. Op mijn 6e jaar stond ik te entertainen. Daarnaast schreef ik als kind al musicals voor de kinderen uit de buurt.

Ik vond het heerlijk om mijn buurkinderen te helpen. Ik was een organisator. Ik kon mij helemaal verliezen in teksten, voordrachten, typetjes en zingen.

Inmiddels was ik 20 jaar en was mijn liefde voor theater zo gegroeid dat ik mij in liet huren als zwarte Piet en Clown. Met accordeon, ballonnen modelleren, acrobatiek e.d. ging ik op pad en heb menig kind leuke herinneringen bezorgd.
Het lekker gek doen en als grappenmaker overal tegenaan schoppen, was een jas die mij als gegoten zat.

Everlyne - acteer en meer

In die tijd werd ik ook lid van een jeugdvereniging en bemerkte dat dit helemaal ‘mijn ding’ was.

Ik kreeg het idee om binnen deze vereniging een musicalgroep op te richten. Die stond daarvoor open en ik kon het inrichten zoals ik dacht dat het moest zijn.
Met een flinke dosis humor en mijn liefde voor theater weet ik basisschoolkinderen, tieners en jongeren tot bloei te krijgen. Ik zie ze binnenkomen, soms open, soms verlegen. Maar dat geeft niet, bij mij mag je groeien. En dat dit gebeurt is duidelijk. Een aantal jonge kinderen van toen zitten inmiddels bij de jongerengroep. Ik geef ze al jarenlang les.

Tijdens mijn beroepsopleiding acteren

heb ik mij verder verdiept in de kracht van theater en wat dit met jou als persoon doet. Er kwam behoorlijk wat ‘oud zeer’ naar boven, maar dat deed mij ook groeien in wie ik graag wil zijn.

Soms is het nodig om de Musicalgroep op te splitsen. Ik neem de tieners onder mijn hoede, voor net dat beetje extra theater. Ik zie prachtige dingen ontstaan. De tieners komen erachter dat ze veel meer kunnen en durven dan zij gedacht hadden.

Er heerst vertrouwen binnen de groep en dat maakt dat niet alleen het spel prachtig wordt, maar ook de banden nog eens worden aangehaald.

Na afloop komt er wel eens een tiener langs om nog even wat na te praten, omdat het spel iets in hem/haar heeft geraakt waar deze tiener mee zit.

Maar ook binnen de jongeren theatergroep heb ik goede contacten met de spelers. Het gebeurt nog wel eens dat ze in de rij staan om na afloop nog even hun ‘wel en wee’ te bespreken.

Het is mooi om te ervaren wat de kracht van theater teweegbrengt. Hoewel ik dit stiekem al ruim 30 jaar doe, geef ik het nu een naam: “ik coach tieners en jongeren door middel van theater!”

Ik ben nog steeds een clown

Alleen geen clown meer die alles weglacht. Mijn verleden, mijn pijnen, mijn angsten mogen er zijn. Maar er moet ook lekker gelachen kunnen worden, vind ik. Lekker samen tegen dingen aanschoppen, heerlijk tegendraads zijn en daar samen om kunnen lachen, gieren en brullen.

Door mijn eigen jeugd en leven, mijn werkzaamheden, het theater en mijn eigen toneelopleiding, kan ik mij inleven in de gevoelens van de tieners en jongeren om mij heen. Ik weet wat pestgedrag met je doet, lichamelijke en geestelijke mishandeling. Hoe je moet knokken als je niet in het straatje past van de mensen in de wereld om je heen. Kortom: mijn antennes staan uit voor zij die dit nodig hebben.

Acteer en meer

Postadres

Jan de Rooijstraat 5

3132 BA Vlaardingen

Bezoekadres

Willem Beukelszoonstraat 49

3134 LW Vlaardingen